INTRODUCTIE

Jan Smit 

Jan Smit, geboren 29 juli 1948 te Bloemendaal. Het is uniek om in dit gedeelte van de randstad geboren te worden. Veel groen en rust maar ook een traditie van cultuur, kunst en kunstenaars. Een inspiratie voor een passie in kleur.

Jan is een autodidact, geen opleidingsinstituten of academies. Wel leren, ontdekken, uitdagingen aangaan. Les genomen bij verschillende leraren. Van tekenen via aquarel naar acryl. Zowel op linnen, hout of op papier. Jan voelt zich met acryl op papier het meest thuis. Het penseel loopt dan beter, de verf doet wat je wilt. De kleuren spreken dan werkelijk.
Gaandeweg het werken met kleuren heeft Jan geleerd dat schilderen ontdekken is. Ontdekken dat opgeven van mooie onderdelen in het schilderij inspiratie oplevert. Ontdekken dat je uitdagingen en tegenstellingen juist aan moet gaan. Maar ook een zoektocht om het innerlijke vorm te geven en dat toe te durven vertrouwen aan het papier.
‘Wat ik schilder is wat ik wil vertellen. Met deze passie ben je nooit klaar. Je leert veel techniek maar uiteindelijk laat je dat los in de drift van het creëren’.

Zijn eigen signatuur is confronteren en uitdagen met kleuren en vormen. Maar uiteindelijk is het altijd weer een zoektocht naar harmonie.